Naslovnica Ekologija Zenica postala četvrti grad u BiH u kojem je otvoren Arhus centar

Zenica postala četvrti grad u BiH u kojem je otvoren Arhus centar

203
Sa otvaranja (Foto: Zenicainfo.ba)

Zenica je postala četvrti grad u Bosni i Hercegovini u kojem je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, otvoren Arhus centar.

Do sada su postojali samo centri u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, a zenički je centar otvoren u novom prostoru EKO-foruma Zenica, koji su na besplatno korištenje dobili od Gradske uprave tog grada, prenose agencije.

-BiH je do sada uradila tri nacionalna izvještaja u okviru Arhuške konvencije, ali je potrebno da još snažnije radimo i da Arhušku konvenciju provodimo u svim drugim ministarstvima. Moramo uključiti i druge oblasti, prvenstveno mislim pri donošenju prostornih planova, startegija, zakona, podzakonskih akata – kazala je Suada Numić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Arhuška konvencija, kako je istakla, daje širinu i prava ljudima, prvenstveno njihovo osnovno pravo zagarantovano Ustavom BiH, a to je pravo na zdrav okoliš. 

Ona je istakla kako Arhus centri imaju važnu ulogu u nastojanju da se, kroz donošenje zakonskih propisa, osigura kvalitetniji zrak za stanovnike Zenice, ali i cijele BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Eko-foruma Zenica Samir Lemeš kaže kako zainteresirani građani u tom centru moći dobiti informacije o okolišu.