Naslovnica Istaknuti članci Zimska “zemlja čuda” u istočnoj Turskoj privlači turiste

Zimska “zemlja čuda” u istočnoj Turskoj privlači turiste

88

Skijalište na padinama planine Palandoken u istočnoj turskoj provinciji Erzurum, jednom od najhladnijih područja u zemlji, svake zime privlači međunarodne i domaće turiste, javlja Anadolu Agency (AA).

Skijaški centar Palandoken nudi adrenalinsko iskustvo za ljubitelje skijanja i snouborda na 55 skijaških staza, uključujući lagane, srednje, napredne i prirodne.

Centar pruža mogućnost 15 kilometara neprekidnog skijanja na najdužoj stazi u Turskoj, koja je i treća najduža na svijetu.

Dvije staze Palandokena, koje je Međunarodna skijaška federacija (FIS) registrovala za slalomske trke, nude skijanje za oko 12.000 ljudi istovremeno.


Pored skijanja, turisti mogu uživati i u raznim aktivnostima kao što su paraglajding, planinarenje, spuštanje i splavarenje snijegom i penjanje po ledu.

Centar takođe nudi noćno skijanje sa svjetlosnim sistemom i mnogim novim sadržajima poput rampi za skakanje i biatlona.

S obzirom na udaljenost 20 kilometara od aerodroma i samo četiri kilometra od centra grada, skijalište posjetiocima pruža lak pristup istorijskim i kulturnim mjestima iz perioda Seldžuka i Osmanlija.

U Palandokenu postoje privatni hoteli sa pet, četiri i tri zvjezdice, kao i bungalovi u vlasništvu opštine Metropolitan i kancelarije guvernera.

Kao dio mjera protiv koronavirusa, svi hoteli u centru posjeduju certifikate o bezbjednom turizmu koje je izdalo Ministarstvo kulture i turizma Turske.