Naslovnica Vijesti Znate li zašto se danas obilježava Dan šarenih čarapa

Znate li zašto se danas obilježava Dan šarenih čarapa

I sam datum obilježavanja je značajan, jer 21. 3. simbolizira jedinstvenost trisomije, tri hromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Downov sindrom

168

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, koji se još naziva i Dan šarenih čarapa.  

Downov sindrom, poznat i kao trisomija 21, je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću cijelog ili dijela trećeg hromosoma na 21 paru, a višak, odnosno kopija, se pojavljuje slučajno.

Poremećaj je povezan s kašnjenjem u fizičkom rastu, karakterističnim crtama lica i blagim do umjerenim intelektualnim poteškoćama.

Sam datum obilježavanja je značajan. Naime, 21. 3. simbolizira jedinstvenost trisomije, tri hromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Downov sindrom.

I sam način podizanja svijesti o Downovom sindromu nije slučajan, a zahvaljujući internetu i društvenim mrežama nošenje šarenih čarapa se proširilo po cijelom svijetu.

 Inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Mnoge internetske stranice za podršku osobama s Downovim sindromom sugeriraju kako hromosomi izgledaju kao čarape, čime se rađa ideja o globalnoj #LotsOfSocks kampanji kao podrška osobama oboljelim od Downovog sindroma, koji imaju dodatni hromosom.